Apple

Akademija trčanja namijenjena je svima starijim od 18. god željnim rekreativnog trčanja, ali i naprednim trkačima. Treninzi se održavaju na stadionu Kantrida tri puta tjedno, a cijena mjesečne članarine iznosi 25€.

Voditelj programa je Zoran Žilić.

INFORMACIJE:

Atletski klub “Kvarner” Rijeka – akkvarner@akkvarner.hr, 099/264 3859
Zoran Žilić – 095/595 3444
Slijedi nekoliko savjeta i smjernica za sve one koji bi i ove sezone htjeli trenirati s nama ili će nam se pak tek pridružiti…

Trčanje je način života

U želji da potaknemo čim veći broj ljudi na aktivno bavljenje rekreacijom i trčanjem, svoje profesionalne tajne i trkačko iskustvo dijelimo s trkačima amaterima.

Individualan i stručan pristup

U Akademiji trčanja isključivo rade treneri profesionalci specijalizirani i licencirani za srednje i duge pruge (5km, 10km, polumaraton i maraton). Ujedno treneri su višestrukih državnih prvaka i rekordera.

Grupe formirane od 15-20 trkača

Grupe se formiraju na max. 15-20 trkača po grupi koje se određuju prema fizičkoj spremi i mogućnostima te zajednički postavljenim ciljevima (početi se baviti rekreativnim trčanjem, zdravstveno usmjereno trčanje, istrčati 5,10km, polumaraton, maraton).

Stručna predavanja

Polaznicima će biti ponuđena razna predavanja na temu zdravlja, sportske pripreme i metodike, prehrane i sl.

Svlačionice

Svim članovima na raspolaganju su svlačionice i tuševi.

MultiSport

Svi korisnici MultiSport kartice mogu koristiti pri plaćanju članarine.

Akademija nudi dva programa – program za početnike i program za napredne trkače

PROGRAM TRČANJA ZA POČETNIKE


Program trčanja za početnike namijenjen je odraslim osobama koji po prvi puta ulaze u svijet trčanja ili svoju želju za trčanjem žele zadržati na nivou povećanja fizičke aktivnosti i stjecanja navike redovitog vježbanja.
Individualnim pristupom i konzultacijama plan i program donosi se ponaosob kako bi se pažljivo uskladile želje i mogućnosti svakog trkača.
Kako bi se postigle željene kineziološke transformacije i promjene, treninzi se održavaju tri puta tjedno ponedjeljak, srijeda i petak 19-20h na Stadionu Kantrida.

PROGRAM TRČANJA ZA NAPREDNE TRKAČE


Program je namijenjen iskusnim trkačima koji žele unaprijediti i usavršiti svoje trčanje, teže višim ciljevima u poboljšanju vremena trčanja na maratonima, polumaratonima, pripreme za određene utrke i sl.
S obzirom da ovi ciljevi iziskuju specifične pripreme, trener je slobodan i usporiti proces pripreme ukoliko utvrdi da ciljevi mogu ugroziti zdravlje trkača.
Plan i program izrađuje jedan od naših najboljih maratonaca i polumaratonaca Zoran Žilić koji iza sebe ima bogato iskustvo, a trenutno je i trener višestrukih državnih prvaka i rekordera.
Termini treninga su ponedjeljak, srijedu i petak 19-20h te eventualno još jedan trening po dogovoru.

O TRENERU

Zoran Žilić rođen je 4.8.1982. u Jajcu. Atletikom se počeo baviti u osnovnoj školi i već tada je pokazivao afinitete prema trčanju srednjih i dugih pruga.

Višestruki je državni prvak na 3000m zapreke, 5000m, polumaratonu i maratonu, klupski je rekorder u polumaratonu. Bio je dugogodišnji sparing partner Slavka Petrovća sadašnjeg trenera naše olimpijke Matee Parlov. U svojoj karijeri istrčao je više od 200 polumaratona, 15 maratona.

Trener je ekipnih državnih prvaka u maratonu, polumaratonu, ekipnih cestovnih prvaka i ekipnih prvaka u planinskom trčanju. Trener je višestrukih državnih prvaka i rekordera, najuspješnije seniorske ekipe Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije za 2022. godinu.

Što je Akademija trčanja, zašto trčati pod stručnim nadzorom i kome je namijenjena?

Iako je trčanje jedan od prirodnih pokreta ljudskog tijela, pokret koji omogućuje kretanje tijela u prostoru i svi mi „znamo trčati“ , kako bi trčanje pretvorili iz načina kretanja i transporta u sportsku natjecateljsku aktivnost ili, pak, rekreativnu aktivnost radi prevencije bolesti i očuvanja zdravlja, potrebno je to učiniti uz stručni nadzor. Osim mnogobrojnih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, trčanje ima i specifične tegobe i njihove uzroke, stoga je važno naučiti pravila kako bi u svijet trčanja ušli kvalitetno i zadržali se čim dulje pomoći će vam naša Akademija trčanja.

Trčanje poboljšava opće psihofizičko stanje, kvalitetu života, sjećaj zadovoljstva jer činimo nešto dobro za sebe, a trčanje u grupi donosi nam dodatnu motivaciju, podršku i osjećaj pripadnosti.

Za početnike vrlo je važno postepeno ulaziti u svijet trčanja kako ne bi ugrozili svoje zdravlje ili vrlo brzo odustali nakon početne euforije i stagnacije u napretku nakon kratkog vremena.

Svaka osoba je individua za sebe i na podražaje koje nam daje trčanje ne reagiramo svi jednako, tako da ciljeve i dinamiku napretka treba odrediti uz stručno vodstvo. Ne treba se zamarati činjenicom da nikada nismo trčali ili ne možemo trati dulje od minute u kontinuitetu, jer uz dobar plan već kroz nekoliko mjeseci moći ćete pretrčati i 60 min u kontinuitetu. Zato je za početak potrebno kombinirati hodanje i trčanje. Tako se u trčanje kreće zagrijan hodanjem, što smanjuje osjećaj napora, a s vremenom se hodanjem ojačava lokomotorni sustav pa trkač može podnijeti sve više trčanja.

No, važnije od bilo kojih mjernih jedinica je steći naviku redovitog vježbanja ne ugrožavajući pri tom svoje zdravlje, u čemu vam pomaže naš stručni tim.

KOME JE NAMIJENJENA?

Akademija trčanja je namijenjena za sve trkače početnike ali i napredne trkače koji žele:

  • ući u svijet trčanja uz stručno vodstvo
  • trčanje u prilagođenim grupama
  • trenirati i družiti se
  • ispuniti slobodno vrijeme (za roditelje naših članova)
  • brži napredak trčanja
  • osjetiti znatno poboljšanje rezultata svog trčanja
  • trenirati uz vodstvo profesionalaca

ŠTO KADA ZAVRŠIM PRVI CIKLUS AKADEMIJE TRČANJA?

Nakon prvog početnog ciklusa u trajanju od šest mjeseci, po preporuci trenera i uz osobne želje možete slobodno nastaviti trenirati u našoj Akademiji trčanja prema planu i programu koji sugerira voditelj.

Lokacija: Stadion Kantrida
Termini: ponedjeljak, srijeda i petak 19-20h
Cijena: 25€
Kontakt: Zoran Žilić
akkvarner@akkvarner.hr
099/2643859
095/5953444


KOJIM DANIMA SE ODRŽAVAJU TRENINZI?

– Osnovni treninzi se održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 sati, a u slučaju da interes za našom školom trčanja bude veći od kapaciteta grupe uvest će se i dodatni termini da bi se treninzi mogli kvalitetno odraditi. Kao i prijašnjih godina, interes je velik, s nama će nastaviti trenirati gotovo svi koji su trčali i prošle godine, ali imamo i puno novih članova. Idealno je da grupa ima 20-ak članova jer je s većim brojem polaznika nemoguće odraditi trening. Svatko od polaznika ima neko pitanje tijekom treninga, a u slučaju velikog broja trkača na jednom treningu nemoguće je kvalitetno raditi. Zato sam rekao na početku da su osnovni termini treninga ponedjeljak, srijeda i petak od 19 sati, ali i da imamo mogućnost za nove termine.

TKO SE SVE MOŽE PRIKLJUČITI ŠKOLI TRČANJA?

– U našu se školu može uključiti tko god ima želju za trčanjem, vrata su svima otvorena, bez obzira da li su se nekada bavili sportom ili su tek početnici. No, ono što svakome preporučam prije prvog treninga je da obavi pregled kod sportskog liječnika i vidi smije li se uopće baviti trčanjem. Naravno, odlazak kod liječnika nije obavezan, to je prvenstveno moj savjet.

ŠTO OD OPREME TREBA ZA TRENING?

– Najvažnije su tenisice, one su broj jedan, a tu mislim isključivo na tenisice za trčanje. One moraju biti savitljive i mekane jer će u suprotnom dolaziti do ozljeda. Ostala oprema nije bitna, odnosno ona je stvar izbora svakog pojedinca. Znači, svatko sam odlučuje hoće li trčati u tajicama, trenirci ili kratkim hlačicama. Zimi je pak poželjno imati šuškavac kao zaštitu od vjetra i kiše.

GDJE SE ODRŽAVAJU TRENINZI?

– Devedeset posto treninga se radi na Kantridi jer maksimalno izbjegavam asfalt kao podlogu za trčanje. Istina je da ponekad kad treniram za sebe zbog specifičnosti treninga nemam mogućnosti izbora pa moram trčati na asfaltu, ali ga maksimalno izbjegavam, a to činim i u školi trčanja. Asfalt nije dobar za zglobove i koljena, tu su nabijanja puno veća i nema amortizacije kao što je to slučaj na atletskoj stazi, travi ili šljunčanom putu.

ZAŠTO JE DOBRO UPISATI ŠKOLU TRČANJA?

– Prvenstveno zbog vlastitog zdravlja, ali i činjenice da će se svaki od polaznika bolje osjećati, a garantirano će i bolje spavati. Pitajte bilo kojeg od naših članova da li je to tako. Žene se znaju upisati i jer žele smršavjeti, tako da većinu naših članova čine žene, ali u posljednje vrijeme imamo i dosta muškaraca kojih je u početku bilo jako malo.

ŠKOLA TRČANJA SUDJELUJE I NA NEKIM UTRKAMA?

– Upravo je to najbolji dio naše škole jer članovi vole ići na utrke i odaziv na njih je velik. Tu nije u pitanju samo natjecanje, već i druženje.Foto galerija